Archief
Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik vervangt rittenadministratie
Het kabinet wil vanaf 1 januari 2012 de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto's invoeren. Als de werkgever deze verklaring samen met de werknemer ondertekent en inlevert, is het bijhouden van een volledige rittenadministratie niet meer nodig.
Wetsvoorstel Uitwerking Autobrief
Dit staat in het wetsvoorstel Wet Uitwerking Autobrief dat met Prinsjesdag werd bekendgemaakt. Het kabinet is met dit besluit gekomen, omdat er bij werkgevers en werknemers veel ergernis bestaat over de rittenregistratie. Deze registratie is vaak nodig om geen bijtelling te krijgen voor privégebruik van een bestelauto.
Bijtelling bij meer dan 500 km privé
Ondernemers of werknemers die in een bestelauto rijden, krijgen nu een bijtelling van 25% van de cataloguswaarde van hun bestelauto als ze meer dan 500 kilometer privé rijden. Door het nieuwe wetsvoorstel komt er nog een mogelijkheid bij om de bijtelling van de bestelauto van de zaak te voorkomen zonder het bijhouden van een rittenregistratie. Wat houdt het nieuwe wetsvoorstel nu precies in?
Formulier
Als een bestelauto van de zaak uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, kan de werknemer, samen met zijn werkgever via een formulier verklaren dat de bestelauto uitsluitend zakelijk wordt gebruikt (dat betekent geen enkele privékilometer!). De inspecteur geeft een bevestiging van deze verklaring. De werkgever hoeft dan geen bijtelling meer toe te passen en de werknemer hoeft geen rittenregistratie bij te houden. Dat scheelt behoorlijk wat administratieve rompslomp.
Controles
De Belastingdienst gaat echter wel controles uitoefenen aan de hand van 'actueel toezicht'. Bestaat er een vermoeden dat de bestelauto privé is gebruikt, dan moet de werknemer/ondernemer de Belastingdienst overtuigen dat er sprake was van een zakelijke rit.
Meubelboulevard
Wordt bijvoorbeeld de eigenaar of een medewerker in het weekend bij een meubelboulevard geflitst en kan de eigenaar/medewerker de Belastingdienst niet overtuigen dat de bestelauto vanwege een zakelijke reden op die plaats stond, dan kan de Belastingdienst een naheffingsaanslag met een boete opleggen. Dat betekent dat alsnog de bijtelling van toepassing is.
Duidelijke afspraken maken
Kiest u voor een verklaring uitsluitend zakelijke gebruik van de bestelauto, dan is belangrijk dat u zeer duidelijke afspraken met uw medewerkers hierover maakt. Iedereen weet dan wat de eventuele sancties en gevolgen zijn als toch privé gereden wordt met de bestelauto.
Administratieve lastenverlichting
In veel gevallen kan de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik veel administratieve lasten wegnemen. De werknemer kan de rittenregistratie achterwege laten of de werkgever hoeft een verbod op privégebruik niet meer zelf te controleren.
Rit verklaren
Werkgevers die de regeling toepassen, adviseren we om bij zakelijk gebruik van de bestelauto in het weekend toch een goede administratie te voeren. Bij controles van de Belastingdienst kunt u dan aan de hand van uw administratie de zakelijkheid van een rit verklaren. In de praktijk kan dit zonder administratie nog wel eens lastig zijn.
Addertje onder het gras
Let op. Er zit nog een addertje onder het gras. Voor de heffing van inkomsten- en loonbelasting wordt het woon-werkverkeer als zakelijk aangemerkt. Maar voor de heffing van omzetbelasting wordt het woon-werk verkeer echter als privé aangemerkt. Om de hoge forfaitaire correctie voor de omzetbelasting van 2,7% te voorkomen, moet u wel een registratie van de woon-werkkilometers bijhouden.
Toch overgangsregeling vruchtgebruik successiewet
Ter besparing van successierecht hebben in het verleden veel ouders hun woning overgedragen aan hun kinderen onder voorbehoud van het recht van vruchtgebruik , een recht van gebruik en bewoning of een huurrecht. De waardeaangroei van blote eigendom naar volle eigendom was belast, maar de waardestijging van de woning van het moment van overdracht tot het moment van overlijden bleef door de werking van een oud besluit buiten de heffing van belasting. Bij de herziening van de Successiewet per 1 januari 2010 is dat oude besluit ingetrokken. Het gevolg is dat nu zowel de aangroei van blote naar volle eigendom als de waardestijging belast is. Er is bewust afgezien van het treffen van overgangsrecht.
In reactie op Kamervragen heeft de staatssecretaris van Financiën gezegd dat hij toch nog met een overgangsregeling zal komen. Dat overgangsrecht geldt alleen voor overdrachten van woningen die vóór 1 januari 2010 hebben plaatsgevonden. Het overgangsrecht zal erop neerkomen dat belastingplichtigen bij het overlijden van (een van) hun ouders mogen uitgaan van de waarde van de woning op het tijdstip van de rechtshandeling waarbij de woning is overgedragen, vermeerderd met de waardestijging van 1 januari 2010 tot de overlijdensdatum. De waardestijging tussen het moment van de rechtshandeling en 1 januari 2010 blijft dus buiten aanmerking voor de heffing van de erfbelasting. Het overgangsrecht zal ook gelden voor situaties waarin het vruchtgebruik is omgezet in huur. Ter bekostiging van het overgangsrecht worden de bedragen van de eerste tariefschijf en de vrijstellingen in de schenk- en erfbelasting eenmalig niet geïndexeerd.
Bron: Ministerie van Financiën 18-10-2011