Recent
1. Btw-suppletie formulier vanaf 1 april verplicht
Hebt u over de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan bent u verplicht dit te melden aan de Belastingdienst.
Deze verplichting bestaat sinds 1 januari. Vanaf 1 april moet u deze btw-correcties aangeven met een verplicht gesteld suppletieformulier. U kunt dit formulier vinden in het beveiligde gedeelte van de internetsite downloaden. U kunt de formulieren nu ook al gebruiken.
Kleine correcties
Om uw administratieve lasten te beperken, mag u kleine btw-correcties – dat wil zeggen tot per saldo 1000 euro (te betalen of terug te ontvangen) - ook verwerken in uw eerstvolgende aangifte omzetbelasting. Let op: verwerk hierbij wel de correcties in de juiste rubrieken van de aangifte. Bij correctie in de reguliere aangifte ontvangt u geen naheffingsaanslag of afzonderlijke teruggaafbeschikking voor de correctie.
Bron: Belastingdienst 20-02-2012
2. Verklaring UZGB met terugwerkende kracht
De Belastingdienst gaat er bij de uitvoering van de regeling Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto (UZGB) van uit dat alle verklaringen die in januari zijn ontvangen de ingangsdatum 1 januari 2012 hebben.
Bij de invoering van de regeling Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto (UZGB) zijn in de loop van januari beschikkingen afgegeven met een ingangsdatum in januari.
Niet alle inhoudingsplichtigen waren in de gelegenheid om de aanvragen op tijd naar de Belastingdienst in te sturen. Daarom gaat de Belastingdienst er bij de uitvoering van uit dat alle verklaringen die in januari zijn ontvangen de ingangsdatum 1 januari 2012 hebben.
Bron: Belastingdienst 15-02-2012
3. Geen verlenging termijn met terugwerkende kracht verlaging overdrachtsbelasting
Ter stimulering van de huizenmarkt is het tarief van de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd van 6 naar 2%. De tijdelijke verlaging geldt voor de periode van 15 juni 2011 tot 1 juli 2012. Aan de vaste commissie van Financiën is een petitie aangeboden om de tijdelijke verlaging van het tarief terug te laten werken tot 15 september 2010. De staatssecretaris zal dat voorstel niet uitvoeren. De bedoeling van de regeling is potentiële kopers te stimuleren tot de koop van een woning. De regeling is niet bedoeld voor situaties waarin de juridische levering van een woning heeft plaatsgevonden voor de inwerkingtreding van de tariefsverlaging.
De staatssecretaris vindt dat mensen die voor 15 juni 2011 een woning hebben gekocht niet in dezelfde positie verkeren als mensen die tussen 15 juni en 1 juli 2011 een woning hebben gekocht. Voor de datum van 15 juni 2011 is gekozen in verband met uitlatingen van het kabinet die half juni 2011 zijn gedaan over de woningmarkt. Het door die uitlatingen gewekte vertrouwen wordt gehonoreerd doordat de maatregel met terugwerkende kracht tot 15 juni 2011 is ingegaan.
Bron: Belastingdienst 10-02-2012
4. Vermogenstoets huurtoeslag voor aanvragers met minderjarige kinderen wijzigt in 2012
Vanaf 2012 kunt u geen extra bedrag per minderjarig kind bij het heffingvrij vermogen (box 3) meer optellen. Deze maatregel heeft mogelijk effect op uw huurtoeslag.
Heffingvrij vermogen is een vast bedrag van uw bezittingen min schulden waarover geen belasting hoeft te worden betaald. Vanaf 2012 kunt u alleen rekenen met uw eigen heffingvrije vermogen (€ 21.139). Als u heel 2012 een fiscale partner hebt of daarvoor kiest, is het heffingvrije vermogen € 42.278.
Komt u op toetsdatum 1 januari 2012 boven het heffingvrije vermogen uit? Dan hebt u geen recht op huurtoeslag voor 2012. Zet dan zelf uw huurtoeslag stop.
Bovengenoemde maatregel vloeit voort uit het Belastingplan 2012.
Bron: Belastingdienst 06-02-2012
5. Kastje gaat privégebruik bestelauto bijhouden
Meetkastjes in bestelauto’s moeten vanaf 2013 het aantal privékilometers voor u gaan bijhouden. Er gaat dan een bijtelling gelden van 10% voor ondernemers die minder dan 2.500 privékilometers in het jaar hebben gereden.
Privékilometers
In het bericht 'Bijtelling auto mogelijk omhoog in 2013' kon u al lezen dat de Belastingdienst straks met een kastje gaat bijhouden hoeveel privékilometers u werkelijk met de bestelauto maakt. Het ministerie van Financiën was al druk bezig met het testen van dit systeem.
Hoogte bijtelling
Veel ondernemers blijken al zo'n kastje te hebben en de eerste proef is dan ook geslaagd. Deze ondernemers kunnen vanaf volgend jaar dit kastje gaan gebruiken. Maakt u volgend jaar gebruik van dit kastje, dan heeft dat tevens gevolgen voor de hoogte van de bijtelling. De bijtelling is namelijk slechts 10% als u minder dan 2.500 privékilometers per jaar rijdt.
Niet langer rittenregistratie bijhouden
Met dit automatische systeem is het bijhouden van een rittenregistratie niet langer nodig. Dit neemt voor u een hoop administratieve rompslomp uit handen. Gebruikt u de bestelauto echt alleen voor zakelijk gebruik, dan kunt u de 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' aanvragen.
Geen rittenregistratie
U hoeft dan geen rittenregistratie bij te houden en ook geen rekening te houden met een bijtelling in de loon- of inkomstenbelasting. Daarnaast zult u in principe voor de BTW ook geen correctie voor privégebruik aan hoeven geven.
Bron: Fiscaal Rendement 03-02-2012
6. Nieuwe berekening voor btw-correctie bij privégebruik leaseauto
Met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2011 geldt een nieuwe berekening van de btw-correctie voor privégebruik van een auto van de zaak. Hoe werkt de regeling in de praktijk?
Correctiepercentage
De nieuwe regeling houdt in dat het correctiepercentage 2,7 procent bedraagt van de catalogusprijs van de auto. Hierbij moet uitgegaan worden van de zogenaamde tijdsevenredigheid. Dit betekent dat ondernemers dagelijks moeten bijhouden voor elke auto of deze ook voor privédoeleinden is gebruikt.
Btw-correctie
Ondernemers kunnen de btw die zij betalen bij de aankoop van bijvoorbeeld een auto, aftrekken van de btw die zij zelf moeten afdragen. Dit uitgangspunt geldt alleen wanneer de ondernemer of zijn personeel de auto volledig zakelijk gebruikt. Maar als de auto niet volledig zakelijk wordt gebruikt, treedt een btw-correctie op.
Nieuwe regeling
De oorspronkelijke regeling die de eerste helft van 2011 gold, maakte de btw-correctie afhankelijk van de CO2-uitstoot van een auto. De rechter bepaalde echter dat dit leidt tot discriminatie , de btw-correctie is alleen afhankelijk van de prijs van de auto en de mate van privégebruik. Er moest derhalve een nieuwe regeling komen, die dan nu is uitgekristalliseerd.
Berekening btw-correctie
De berekening van de btw-correctie die vanaf 1 juli 2011 geldt, luidt als volgt:
2,7 procent van de gemiddelde catalogusnieuwwaarde inclusief btw en bpm van alle auto's die in een jaar ter beschikking hebben gestaan maal het aantal werknemers met een auto van de zaak. Dit moet in 2011 dan nog door twee worden gedeeld, omdat de eerste helft van het jaar nog de oude formule geldt, te weten 12 procent van de bijtelling over het eerste half jaar van 2011.
Administratieve lasten
"De nieuwe formule voorkomt dat dagelijks moet worden bijgehouden welke auto ook privé wordt gebruikt. Hiermee worden de administratieve lasten voor de btw beperkt", aldus fiscaal specialist José Burgemeester van de Bovag.
De nieuwe regeling is ook in 2012 van kracht. Wat er daarna gebeurt is nog onbekend.
Bron: Plein+
7. Tijdelijk vierde contract is vanaf 2012 niet meer mogelijk
Een tijdelijk vierde contract aanbieden aan jongere werknemers is vanaf 1 januari 2012 niet meer mogelijk. Biedt u een werknemer voor 1 januari 2012 (nog) een vierde contract aan of is hij al vier jaar bij u in dienst, dan geldt voor deze jongere een overgangsregeling.
Vast contract
Sinds juli 2010 is het toegestaan om werknemers tussen de 15 en 27 jaar pas na een vierde tijdelijk contract of vier jaar in dienst een vast contract aan te bieden. Normaal gesproken bent u verplicht uw werknemer een vast contract aan te bieden na drie tijdelijke contracten of als hij langer dan drie jaar bij u in dienst is. Een vierde contract is dan dus automatisch een vast contract. Volgend jaar geldt dit ook weer voor de jongere werknemers.
Soms een overgangsregeling
De maatregel om jongeren een vierde tijdelijk contract aan te bieden, was ingevoerd om werkgevers tijdens de economische crisis te stimuleren jongeren een langer dienstverband aan te bieden en deze groep zo te beschermen tegen dreigende werkloosheid. Heeft u iemand in dienst die net een vierde tijdelijk contract heeft gekregen of op dit moment zijn of haar vierde contract uitdient, dan geldt een overgangsregeling.
Overeenkomst voor onbepaalde tijd
Deze regeling houdt in dat de werknemer zijn vierde contract of jaar afmaakt. Daarna bent u als werkgever verplicht een overeenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden als uw onderneming de werknemer in kwestie in dienst wilt houden. Let wel op dat dit alleen geldt voor werknemers die tijdens het vierde contract of dienstjaar jonger zijn dan 27 jaar. Is de werknemer in die tijd 27 jaar geworden, dan is hij onherroepelijk bij u in vaste dienst.
Bron: FA Rendement
8. Uren minstwerkende partner beslissend voor kinderopvangtoeslag
Bij het vaststellen van het recht op kinderopvangtoeslag wordt op dit moment niet gekeken naar het aantal uren dat u en eventueel uw partner werken, maar naar het inkomen. Het kabinet gaat dat per 1 januari 2012 veranderen.
Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 januari 2012 wordt de kinderopvangtoeslag gekoppeld aan het aantal uren dat de ouder met de minste uren heeft gewerkt. U heeft dan bij dagopvang (voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar) recht op toeslag voor 140% van de werkuren van de minst werkende partner. Voor schoolgaande kinderen (van 4 tot en met 12 jaar) kunt u 70% van de uren declareren.
Urencriterium voor kinderopvangtoeslag
Alle uren die u besteedt aan uw onderneming komen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Hoe dient u uw uren als zelfstandige bij te houden? Volgens het kabinet kunt u de gewerkte uren op een vergelijkbare wijze aannemelijk maken als nu al gebeurt bij de zelfstandigenaftrek. Het kabinet geeft aan dat zelfstandigen die in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek reeds gewend zijn om de gewerkte uren bij te houden in verband met het urencriterium. De koppeling tussen de uren en de kinderopvangtoeslag geldt overigens op jaarbasis en controle zal achteraf plaatsvinden.
U wordt in 2012 verder geïnformeerd
Zo zult u in januari per brief nog eens geïnformeerd worden over de koppeling van kinderopvangtoeslag aan het aantal gewerkte uren. Hierbij zal specifiek aandacht worden besteed aan het aannemelijk maken van de gewerkte uren. Ook zal op de website van de Belastingdienst/Toeslagen een lijst met mogelijke bewijsmiddelen voor de uren komen. Deze lijst laat zien welke bewijsmiddelen zullen worden geaccepteerd, maar sluit niet uit dat ook andere bewijsmiddelen mogelijk zijn. Verder komt er een aangepaste instructie voor de medewerkers van de Belastingtelefoon over de koppeling kinderopvangtoeslag aan gewerkte uren voor zelfstandigen.
Let op! Indien u uw werkzaamheden als zelfstandige beëindigt, blijft u nog drie maanden recht houden op kinderopvangtoeslag.
Bron: Ministerie van Financiën
9. Tijdig uitschrijven bij Kamer van Koophandel bij stoppen onderneming
Ondernemers die hun bedrijf binnenkort beëindigen, doen er verstandig aan dit vóór 9 januari 2012 kenbaar te maken aan de Kamer van Koophandel. De datum van opheffing moet op of vóór 1 januari 2012 liggen.
Recht op restitutie
Ieder bedrijf dat begin 2012 nog staat ingeschreven ontvangt een factuur voor de bijdrage aan de KvK voor 2012. Ondernemingen die in de loop van een jaar worden uitgeschreven, hebben wel recht op restitutie van een deel van de betaalde bijdrage voor de kwartalen dat ze niet meer ingeschreven staan. De datum van opheffing moet op of vóór 1 januari 2012 moet liggen.
Formulieren voor uitschrijven
De formulieren voor het uitschrijven staan op de website van de KvK. Voor het uitschrijven van een eenmanszaak is formulier 14 nodig. Voor het uitschrijven van alle overige rechtsvormen is formulier 17a van toepassing.
Bron: Kamer van Koophandel
10. Bijtelling bestelauto mogelijk omhoog in 2013
De bijtelling op bestelauto’s gaat op de schop. Vanaf 1 januari 2013 wil de fiscus met speciale kastjes in de auto bijhouden hoe vaak de eigenaar de auto voor een privérit pakt. Hoe meer privégebruik van de auto, des te meer belasting de eigenaar betaalt.
Testen kastjes
Dit heeft het ministerie van Financiën laten weten aldus Het Financiële Dagblad. Op dit moment test het ministerie verschillende kastjes op fraudegevoeligheid. Komend kwartaal beginnen ambtenaren van Financiën een inventarisatie onder ondernemers om er achter te komen hoeveel iemand met een bestelauto gemiddeld privé rijdt. In september 2012 moeten alle details bekend zijn.
Drie of vier tariefgroepen
Naar verwachting komen er drie of misschien vier tariefgroepen. De veelrijder zal in de duurste groep vallen. 'Waarschijnlijk zal hij meer gaan betalen dan de 25% bijtelling van nu', aldus het ministerie. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil op termijn het systeem invoeren voor alle leaserijders.
Omstreden rittenregistratie
Het kabinet wil met de nieuwe bijtelling de omstreden ritregistratie uit handen nemen. Nu moeten eigenaren vaak elke rit opschrijven, om voor de fiscus aan te tonen dat het een zakelijke rit was. Met het kastje in de wagen moet dat niet meer nodig zijn.
Kilometervreten leaserijders
Ook hoopt het kabinet straks ongebreideld kilometervreten door leaserijders in te dammen. Wie nu de standaardbijtelling op zijn auto betaalt (25% over de waarde van de auto), mag zo veel privé rijden als hij wil.
Bovag matig positief
Bovag, de branchevereniging van autodealers, is matig positief. "Goed dat die verplichte ritregistratie vervalt, maar niet dat de bijtelling nog hoger kan worden. 25% is al erg veel'" zegt een woordvoerder. Volgens hem rijden mensen helemaal niet veel privé met bestelauto's, omdat er vaak maar twee personen in passen.
Verklaring tekenen
Wie straks geen kastje in de auto wil, hoeft dat overigens niet te doen. Hij kan ook een verklaring tekenen dat hij de auto nooit privé gebruikt. Anders valt hij vanzelf in het hoogste belastingtarief.
Bron: Het Financiële Dagblad
11. Verjaring vakantiedagen twistpunt
Ondernemers en vakbonden zijn het oneens over de verjaringstermijn voor het oppotten van vakantiedagen. Dat schrijft Het Financiële Dagblad.
Herzien verlofsysteem
Als het aan de bonden ligt, kunnen werknemers ook na 1 januari nog hun vrije dagen vijf jaar lang opsparen. Maar werkgevers zien in de nieuwe wet over het vervallen van vakantiedagen aanleiding om het hele verlofsysteem te herzien.
Wetswijziging
Per 2012 wordt een wetswijziging van kracht die bepaalt dat werknemers de twintig wettelijke vakantiedagen die zij jaarlijks krijgen, binnen anderhalf jaar moeten opmaken. Als dat niet lukt, raken ze die dagen kwijt. Nu nog geldt een verjaringstermijn van vijf jaar, voordat de vrije dagen vervallen.
Oude verjaringstermijn
De vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben de afgelopen tijd tevergeefs getracht de wetswijziging van tafel te krijgen. Ze kregen wel gedaan dat zij in cao's afwijkende bepalingen mogen afspreken. Daarom zullen zij de komende tijd aan alle cao-tafels eisen dat de oude verjaringstermijn van vijf jaar de norm blijft.
Onrechtvaardig
"We willen die onrechtvaardige wetswijziging repareren. Vakantiedagen drukken een bedrag aan loon uit. Als je geld op een bank zet, raak je dat toch ook niet kwijt?' zegt vakbondsvoorman Jaap Jongejan van CNV Vakmensen.
Stuwmeer
Volgens de vakbeweging ligt het vaak niet aan werknemers dat zij een stuwmeer aan vakantiedagen opbouwen, maar aan hun baas. "Dan mag personeel geen vakantiedagen opnemen onder het mom van: het is te druk", zegt adviseur arbeidsvoorwaardenbeleid Erik Pentenga van de FNV.
Andere omgang vakantiedagen
VNO-NCW, AWVN en MKB-Nederland grijpen de wetswijziging juist aan om een andere omgang met vakantiedagen bij de bonden bespreekbaar te maken. De werkgeversorganisaties willen dat Nederlanders voortaan alleen nog recht hebben op de twintig wettelijke vakantiedagen. Andere vrije uren, waaronder atv, kunnen bedrijven dan beter in loon uitbetalen, aldus de werkgevers. Zo bouwen werknemers minder snel vakantiestuwmeren op, die fors op de balans van bedrijven drukken.
Bron: Het Financiële Dagblad